Termihakemisto

Asbestikartoitus
Selvitys asbestin sijainnista rakennuksen rakenteissa ja teknisissä järjestelmissä sekä rakenteissa olevan asbestin ja sitä sisältävien materiaalien pölyävyydestä niitä käsiteltäessä tai purettaessa.

Dataloggeri
Jatkuvatoimisessa mittauksessa tallentamiseen käytettävä tiedonkeruulaite.

Enimmäisäänitaso (A-painotettu) LA,msx(d B)
Tarkastelu- ajanjaksona esiintynyt voimakkuudeltaan korkein äänitaso määritellyllä aikapainotuksella. Ellei aikapainotusta erikseen mainita, tarkoitetaan aikapainotusta F (fast).

Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC, Volatile organic compound)
Sisäilmaolosuhteissa VOCit ovat joko kaasumaisessa tai höyrymäisessä muodossa, mutta vähemmän haihtuvat yhdisteet voivat esiintyä myös hiukkasmuodossa tai partikkeleihin adsorboituneina. Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kiehumispiste on 50…260 °C:n välillä. Tavanomaisimpia VOC-yhdisteitä ovat alkaanit, terpeenit, aromaattiset hiilivedyt, halogenoidut yhdisteet, aldehydit, ketonit, alkoholit ja esterit.

Haitta-ainearvio
Arkistotietoihin, suunnitelmiin ja aistihavaintoihin perustuva arvio rakennuksen ja sen teknisten järjestelmien haitta-ainepitoisista materiaaleista, niiden määristä ja sijainnista.

Haitta-ainetutkimus
Näytteisiin ja aistihavaintoihin perustuva tutkimus rakennuksen ja sen teknisten järjestelmien haitta-ainepitoisista materiaaleista, niiden määristä ja sijainnista sekä löydettyjen haitta-aineiden analysoiminen.

Hankesuunnittelu
Rakennushankkeen tehtäväkokonaisuus, jossa asetetaan rakennushankkeelle täsmälliset laajuutta, toimivuutta, laatua, kustannuksia, ajoitusta ja ylläpitoa koskevat tavoitteet sekä määritellään rakennuspaikka ja hankkeen toteutustapa.

Huoltomaalaus
Aikaisemmin maalatun, osittain vaurioituneen pinnan maalaus.

Huonelämpötila
Tarkoitetaan ilman lämpötilaa oleskeluvyöhykkeellä. Kun huoneessa on laajoja pintoja, joiden lämpötila poikkeaa ilman lämpötilasta, käytetään huonelämpötilana operatiivista lämpötilaa.

Ilmanvaihtojärjestelmä
Järjestelmä kohteen sisäilman laadun ylläpitämiseksi ja parantamiseksi korvaamalla sisäilmaa ulkoa saatavalla ilmalla.

Ilmastointijärjestelmä
Järjestelmä, jossa ilmaa käsitellään kohteen sisäilman pitämiseksi halutunlaisena.

Ilmatiiveys
Rakennuksen eri rakennusosien ja rakenteiden kyky vastustaa luonnollisten tai pakotettujen ilmavirtojen liikettä rakenteiden läpi.

Ilmavuoto
Rakennusosassa, rakenteessa tai rakenneliitoksessa oleva epäjatkuvuuskohta, jonka kautta luonnollinen tai pakotettu ilmavirtaus aiheuttaa rakenteen läpi kulkevan ilmavirran.

IV
Ilmanvaihto/ilmastointi.

Kalibrointi
Mittalaitteen näyttämän vertaaminen tunnettuun vertailuarvoon ja säätäminen näyttämään mahdollisimman tarkasti. Kalibrointi tehdään määrävälein ja siitä laaditaan usein kirjallinen todistus.

Karbonatisoituminen
eli betonin neutraloitumisreaktio on seurausta hiilidioksidin tunkeutumisesta betoniin ja sen aiheuttamasta betonin huokosveden emäksisyyden (pH) alenemisesta, mikä voi johtaa raudoitteiden korroosioon.

Keskiäänitaso (ekvivalenttitaso) LA,eq,T (dB)
Jatkuva vakioäänitaso, jonka tehollisarvo on sama kuin vaihtelevan äänitason keskimääräinen tehollisarvo määritetyllä ajanjaksolla.

Kiinteistön käyttö- ja huolto-ohje (RakMK A4)
Kiinteistönpitoa tukeva kiinteistökohtainen asiakirjakokonaisuus, jo- ka sisältää suunnittelussa sekä uudis- ja korjausrakentamisessa päätetyt kiinteistön elinkaaren perusteet.

Kiinteistötarkastus
Kuntoarvion yhteydessä kohteessa tehtävä tekninen tarkastus.

Kokonaissuunnittelutehtävä
Selvitys-, tutkimus-, suunnittelu- tai muu sellainen tehtävä, jonka olennaisena sisältönä on konsultin sitoutuminen toiminnallisen tai muun itsenäisen kokonaisuuden muodostavan suunnitelman tai sitä vastaavan suoritteen aikaansaamiseen tietyn suunnittelualan tai tiettyjen suunnittelualojen osalta.

Konsultti
Luonnollinen tai juridinen henkilö, joka alansa asiantuntijana vastiketta vastaan suorittaa toimeksiannon perusteella selvitys-, tutkimus-, kartoitus-, mittaus-, tarkastus-, suunnittelu-, muotoilu-, kehitys-, valvonta- tai muita vastaavia tehtäviä.

Konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot (KSE 2013)
Käytetään tilaajan ja konsultin välisissä toimeksiannoissa mm. muotoilun, tuotekehitystyön, rakentamisen, tuotannollisen toiminnan sekä yhdyskuntien tutkimus-, selvitys-, suunnittelu-, rakennuttamis- ja valvontatehtävissä.

Korjausmaalaus
Aikaisemmin maalatun vaurioituneen pinnan maalaus, kun pinta on vaurioitunut niin paljon, että kaikki vanha maali on poistettava.

Korjausrakentaminen
Korjausrakentaminen voidaan toteuttaa erillisenä projektina tai vuosikorjauksena. Korjausrakentamisen tavoitteena voi olla esimerkiksi kohteen parempi soveltuvuus tarkoitukseensa (perusparannus), kulttuuriarvojen säilyttäminen tai palauttaminen (entisöinti) tai kohteen käyttötarkoituksen muuttaminen (muutosrakentaminen). Usein samalla hankkeella on monia tavoitteita.

Kuntoarvio, kuntoarviointi
Kuntoarviolla tarkoitetaan kiinteistön tilojen, rakennusosien, järjestelmien, laitteiden ja ulkoalueiden kunnon selvittämistä pääasiassa aistienvaraisesti ja kokemusperäisesti sekä rakennetta ja materiaaleja rikkomattomin menetelmin.

Kuntotutkimus
Esimerkiksi rakennusosan tai teknisen järjestelmän tai sen osan tutkimus, jonka tavoitteena on selvittää mahdollisen vaurion tai ongelman laajuus ja aiheuttaja sekä antaa tarvittavat jatkotoimenpide-ehdotukset. Tutkimusmenetelmät ovat usein rakenteita rikkovia.

LVIAS
Lämpö, vesi, ilmanvaihto/ilmastointi, automaatio ja sähkö.

LVI-järjestelmä
LVI-järjestelmä koostuu halutun toiminnon tai ominaisuuden aikaansaavista keskus-, siirto-, pääte- ja mahdollisesti alueosista.

LVI-laitteisto
Vähintään yhdestä LVI-tuotteesta koostuva toiminnallinen asennuskokonaisuus.

LVIS
Lämpö, vesi, ilmanvaihto/ilmastointi ja sähkö.

LVV
Lämpö, vesi ja viemäri.

Lämmitysjärjestelmä
Rakennuksen tekninen osa, jonka avulla kohteessa pidetään yllä haluttua lämpötilaa.

Lämmitysverkosto
Lämmönjakeluun tarkoitettu putkiverkko laitteineen.

Lämpökamera
Lämpökamera on lämpösäteilyn vastaanotin. Se mittaa kuvauskohteen pinnasta lähtevän lämpösäteilyn, infrapunasäteilyn, voimakkuutta. Lämpökamera muuttaa kohteen lämpösäteilyvoimakkuuden lämpötilatiedoksi, josta lämpökuva muodostetaan digitaalisesti.

Lämpökuvaus
Lämpökuvauksella tarkoitetaan pinnan lämpötilajakauman määrittämistä ja kuvaamista mittaamalla pinnan infrapunasäteily ja tulkitsemalla lämpökuva.

Melu
Ääni, joka on terveydelle haitallista tai joka merkityksellisesti vähentää ympäristön viihtyisyyttä taikka merkityksellisesti haittaa työntekoa.

Merkkiainekaasu
Merkkiainekokeissa käytettävä ja havainnoitava aine. Kaasuna käytetään luonnossa normaalisti harvinaisena esiintyviä kaasuja, jolloin havaintokynnys ja virhehavaintojen määrä saadaan pienemmäksi. Nykyisin yleisimmät käytössä olevat kaasut ovat typen ja vedyn seos (N2 95 %, H2 <5 %) ja yhdiste rikkiheksafluoridi (SF6). Myös ilokaasua (N2O) voidaan käyttää merkkiaineena.

Mikrobi
Rakennusten mikrobeilla tarkoitetaan yleensä home-, hiiva- ja lahottajasieniä sekä bakteereja.

Mikrobivaurio
Rakennuksen sisäpinnan aluetta tai rakenteen osaa, jossa voidaan havaita tavanomaisesta poikkeavaa mikrobikasvustoa. Mikrobivaurion esiintyminen todennetaan aistihavainnoinnin tai mikrobiologisten analyysien avulla. Mikrobivaurio voi sisältää home-, hiiva- ja lahosieniä sekä leviä, bakteereita ja ameeboja.

Muutosrakentaminen
Korjausrakentaminen, joka tehdään kohteen ulkonäön, rakenteiden, käyttötarkoituksen tai käyttötavan muuttamiseksi.

Märkätila
Huonetila, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkuhuone, sauna). Oleskeluvyöhykkeellä huonetilan osa, jonka alapinta rajoittuu lattiaan, yläpinta on 1,8 metrin korkeudella lattiasta ja sivupinnat ovat 0,6 metrin etäisyydellä ulko- tai sisäseinästä tai vastaavasta kiinteästä rakennuksen osasta.

Oleskeluvyöhyke
Huonetilan osa, jonka alapinta rajoittuu lattiaan, yläpinta on 1,8 metrin korkeudella lattiasta ja sivu- pinnat ovat 0,6 metrin etäisyydellä ulko- tai sisäseinästä tai vastaavasta kiinteästä rakennuksen osasta.

Operatiivinen lämpötila
Operatiiviseen lämpötilaan vaikuttaa ilman lämpötilan lisäksi ympäristön pintojen lämpösäteily. Operatiivinen lämpötila voidaan mitata mustan pallon avulla tai määrittää laskennallisesti ympäröivien pintojen lämpötilojen perusteella. Operatiivinen lämpötila vastaa ihmisen lämpötuntemusta.

Paine-ero
Rakennuksen sisätilan ja ulkoilman, eri tilojen tai rakennusosien välillä vallitseva ilmanpaineen ero, joka synnyttää ilmavirtauksia näiden välille.

Peruskorjaus, peruskorjaaminen
Erillisenä hankkeena rahoitettava ja toteutettava korjausrakentaminen, jossa kohteen laatutasoa ei paranneta olennaisesti.

Perusparannus, perusparantaminen
Korjausrakentaminen, jossa kohteen suhteellinen laatutaso nostetaan olennai- sesti aiempaa paremmaksi.

Pesumaalaus
Aikaisemmin maalatun lähes vaurioitumattoman pinnan maalaus, esimerkiksi värin vaihtamista tai pinnan ehostamista varten.

Petrografinen analyysi
Analyysimenetelmä, jolla tutkitaan kiviainesten ominaisuuksia.
Pienhiukkaset (PM2,5); hiukkasia, joiden aerodynaaminen halkaisija on alle 2,5 μm.

Purku, purkaminen
Toimenpide, jossa rakennus tai rakennelma puretaan tai pilkotaan osiin.

Purkuohjelma
Rakennuttajan laatima, purkutyötä valmisteleva asiakirja. Purkuohjelmassa esitetään kohdetiedot, terveydelle vaarallisten aineiden kartoitus, purkutuotteiden kartoitus, purkutyön vaativuus, turvallisuusasiakirja, ilmoitukset ja luvat, purkutyön aikataulu, tarjouspyyntö- ja sopimusasiat.

Purkusuunnitelma
Päätoteuttajan laatima asiakirja, jonka avulla voidaan määritellä mm. tarkempien purkutyösuunnitelmien tarve. Purkusuunnitelma sisältää sekä purkutyön toimenpiteet että ko. työn tarkemmat suunnittelun ns. purku- työsuunnitelman sisällön.

Purkutyöselostus
Rakennesuunnittelijan laatima asiakirja, jossa esitetään purettavat rakenteet, ohjeita purettavien rakenteiden purkujärjestyksestä, kantavuudesta ja väliaikaisesta tuennasta. Purkutyöselostuksessa esitetään purkutapa rakenteittain eriteltynä ja selostusta täydennetään piirustuksin.

Purkutyösuunnitelma
Purku-urakoitsijan laatima asiakirja, jossa esitetään purkutyön toteutus kohteessa. Purkutyösuunnitelmassa esitetään purkutapa rakenteittain.

Purkutyön vaikutuspiiri
Alue, tila yms., jolla tehtävien purkutöiden vaikutuspiirissä olevien henkilöiden turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi tehdään toimenpiteitä.

Pölyntorjuntasuunnitelma
Asiakirjassa esitetään pölyntorjuntaan liittyvät toimenpiteet ja kriteerit niiden käyttöönotolle ja valvonnalle.

Pätevyys
Tarkoittaa ammattitehtävään liittyvän tietotaidon hallintaa. Todetulla pätevyydellä tai henkilösertifikaatilla voidaan osoittaa, että asiantuntija täyttää asetetut koulutus- ja työkokemusvaatimukset. Rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan pätevyyksiä toteavat ja myöntävät useat organisaatiot, esimerkiksi Fise Oy, VTT Expert Services Oy ja Inspecta.

Pätevöitynyt kosteudenmittaaja (PKM)
Kosteudenmittausmenetelmiin ja vaurioiden laajuuden selvittämiseen perehtynyt henkilö.
PKM:lle ei ole asetettu viranomaismääräyksissä pätevyys- vaatimuksia.
Tutkinnon suorittamista valvoo Finanssialan keskusliitto ry ja se osoitetaan pätevyystodistuksella.

Pätevöitynyt kuntoarvioija (PKA)
Kuntoarviokoulutuksen saanut ja valtakunnallisen tutkintokokeen läpäissyt henkilö, jonka pätevyys rekisteröidään FISE ry:n toimesta.

Rakennuksen ominaispiirteet
Rakennuksen rakentamis- tai korjaamisajankohdan rakennustapojen, tyylikauden ja rakentamissäännösten muovaamat piirteet sekä rakennuksen yksilölliset ominaisuudet.

Rakennuksen suojelu
Tarkoittaa, että rakennus on säilytettävä suojelun edellyttämässä kunnossa ja siinä tehtävät korjaukset ja muutokset on tehtävä rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa vaarantamatta. Rakennus on voitu suojella joko kaavassa, rakennussuojelulailla tai valtion asetuksella tai se on mainittu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten luettelossa. Muutoksia tehtäessä on yleensä pyydettävä lausunto joko maakuntamuseolta tai Museovirastolta.

Rakennushankkeeseen ryhtyvä
Rakennushankkeen osapuoli, joka panee rakennushankkeen alulle ja on vastuussa siitä.

Rakennushankkeen tilaaja
Rakennushankkeen osapuoli, joka päättää hankkeen toteuttamisesta, asettaa hankkeelle tavoitteet ja vastaa rahoituksesta.

Rakennusosa
Erilaiset rakennusosat on määritelty systemattisesti Talo 2000 -nimikkeistössä (hankenimikkeistö).

Rakennussuojelu
Toiminta, jossa pyritään säilyttämään kulttuurikehitykseen tai historiaan liittyvät merkittävät rakennukset, rakennelmat tai niiden osat sekä niihin välittömästi kuuluvat rakennetut alueet.

Ryhmäkorjaus
Kahden tai useamman asunto-osakeyhtiön yhdessä suunnittelema ja toteuttama korjaus.

Ryömintätila
Tarkoittaa rakennuksen alapohjan, sokkelin ja perusmaan rajoittamaa tarkoituksellisesti järjestettyä ilmatilaa.

Salaojajärjestelmä
Tarkoittaa salaojaputkien, salaojituskerrosten, salaojakaivojen, tarkastusputkien ja kokoojakaivojen muodostamaa sekä tarvittaessa padotusventtiilillä tai pumppauksella varustettua järjestelmää rakennuksen pohjan tai vastaavan kuivattamiseksi.

Sisäilmasto
Kokonaisuus, joka muodostuu rakennuksen lämpöoloista ja sisäilmasta sekä ääni- ja valaistusoloista.

Sisäilmaston kuntotutkimus
Sisäilmaston kuntotutkimuksen avulla selvitetään sisäilmaston laatu ja parantamistarpeet. Sisäilmaston kuntotutkimuksella tuotetaan lähtötiedot rakennuksen sisäilmaston korjaussuunnittelulle ja toimenpiteille.

Sisäilmastoluokitus (S)
Sisäilmastoluokitus on sisäilmaston tavoite- ja suunnitteluarvot sisältävä ohje. Sisäilmaston laatu jaetaan seuraaviin luokkiin: S1 (yksilöllinen), S2 (hyvä) ja S3 (tyydyttävä).

Sopimusasiakirjat
Toimeksiantoa koskeva sopimus liitteineen sekä muut sopimuksessa mainitut sopimusasiakirjat mahdollisine myöhempine muutoksineen, ellei erikseen toisin sovita.

Suhteellinen kosteus (RH)
Ilmassa olevan vesihöyryn osapaineen suhde ilman lämpötilaa vastaavaan kyllästystilan vesihöyryn osapaineeseen. Suhteellinen kosteus ilmaistaan tavallisesti prosentteina (%).

Suojeltu rakennus
Rakennus, joka on suojeltu kaavoituksella tai erityislainsäädännön perusteella.

Talotekniikka
Yhteisnimitys kiinteistön ja siihen liittyvien tilojen teknisten palveluiden, järjestelmien ja laitteiden kokonaisuudelle, jonka keskeisen osan muodostavat LVI- ja sähkötekniikka. Talotekniikkaan luetaan myös jäähdytys-, kulunvalvonta-, tele- ja data- sekä palontorjuntajärjestelmät. Rakennuksen teknisten järjestelmien ohjausautomaatiota kutsutaan rakennus- tai taloautomaatioksi.

Tarveselvitys
Tarveselvityksessä perustellaan hankinnan tarpeellisuus, kuvataan alustavasti tarvittavat tilat, rakenteet, järjestelmät ja niille asetettavat vaatimukset. Tarveselvitysvaiheen tärkein tehtävä on eri hankintavaihtoehtojen sekä niiden kelpoisuuden ja edullisuuden tutkiminen.

Tekninen käyttöikä
Käyttöönoton jälkeinen aika, jona rakenteen, rakennusosan, järjestelmän tai laitteen tekniset toimivuusvaatimukset täyttyvät. Kun tekninen käyttöikä on kulunut umpeen, rakenne, rakennusosa, järjestelmä tai laite on tarkoituksenmukaista korvata uudella.

Toimenpideraja (altisteen)
Pitoisuus, mittaustulos tai ominaisuus, joka määrittää milloin on ryhdyttävä terveydensuojelulain 27 §:n tai 51 §:n mukaisiin toimenpiteisiin terveyshaitan selvittämiseksi ja tarvittaessa sen poistamiseksi tai rajoittamiseksi.

Tilaaja
Tehtävän toimeksiantaja, jolle konsultti suorittaa selvitys-, tutkimus-, kartoitus-, mittaus-, tarkastus-, suunnittelu-, muotoilu-, kehitys-, valvonta- tai muita vastaavia tehtäviä.

Toimeksianto
Sopimuksessa määritelty tehtävä, jossa toimeksiantaja (tilaaja) antaa toimeksisaajan (konsultti) tehtäväksi suorittaa selvitys-, tutkimus-, kartoitus-, mittaus-, tarkastus-, suunnittelu-, muotoilu-, kehitys-, valvonta- tai muita vastaavia tehtäviä.

Turvallisuusasiakirja
Rakennuttajan laatima asiakirja rakennustyön suunnittelua ja valmistelua varten. Turvallisuusasiakirjassa esitetään rakennushankkeen ominaisuuksista, olosuhteista ja luonteesta aiheutuvat vaara- ja haittatekijät sekä rakennushankkeen toteuttamiseen liittyvät työturvallisuutta ja työterveyttä koskevat tiedot.

Vedeneristys
Tarkoittaa ainekerrosta, joka saumoineen kestää jatkuvaa kastumista ja jonka tehtävä on estää nestemäisen veden haitallinen tunkeutuminen rakenteeseen painovoiman vaikutuksesta tai kapillaarivirtauksena, kun rakenteen pinta kastuu.

Äänenpainetaso LP (dB)
Äänenpaineen p ja vertailuäänen- paineen po(=20 µPa) suhteen kaksikymmenkertainen kymmenlogaritmi 20 lg (P/Po).